Wat is plagiocephalometrie (PCM)?

Plagiocephalometrie (PCM) is een methode dat door kinderfysiotherapeuten gebruikt wordt om de vorm van de schedel van een baby op te meten. Door het akelige verschijnsel wiegendood, worden tegenwoordig alle baby’s op de rug te slapen gelegd. Dit heeft een zeer positief effect gehad op de afname van wiegendood! Alleen sindsdien komt het steeds vaker voor dat baby’s die een voorkeurshouding hebben daardoor een afgeplat (brachocephalie) of scheve (plagiocephalie) vorm van hun hoofd ontwikkelen.

Hoe ontstaat een afgeplat of scheef hoofdje?

Het kan dan zijn dat het kindje op de rug ligt en steeds naar dezelfde kant blijft kijken omdat het kind nog niet zelfstandig kan bewegen (bijvoorbeeld het draaien naar de buik). Daardoor ligt het kind vele uren met een bepaalde druk op zijn/haar achterzijde van het hoofdje. Op deze manier vormt het hoofdje zich aan een kant scheef of aan de achterzijde tot een platte vorm. De voorkeurshouding kan door meerdere factoren bepaald worden. Dit kan namelijk al tijdens de zwangerschap in de buik ontstaan zijn. Maar dit kan echter ook ontstaan zijn door de geboorte of enkele weken daarna.

Heeft uw kind last van een scheef of plat achterhoofd?

Met behulp van de PCM kunnen we in kaart brengen hoe ernstig de afplatting of scheve vorm is. In verloop van tijd kunnen we een hermeting doen om te zien of het tijdens de behandeling voor of misschien achter uit gaat.

Download de brochure door hierboven op de afbeelding te drukken.